...ryby tak, jak je chcete...

Recepty

HLAVNÍ JÍDLO

DUNAJSKÁ DELTA (kapr po maďarsku)

recept bohumínského rybáře Na pečící plech se naklade ryba nakrájená na podkovičky. Prokládá se nakrájenou čerstvou paprikou, rajčaty, uzeninou (jakoukoli), česnekem. Vyhneme se cibuli! Posypeme sladkou nebo pálivou paprikou. Přidáme sádlo. Maďaři používají kačení, ale stačí i vepřové či olej. Pečeme v troubě, na grilu, na ohni. Podléváme pivem. Změklé maso obrátíme a na každou podkovičku nalijeme polévkovou lžíci husté smetany. Ochucujeme kari nebo worcesterem. Podáváme s hranolky, brambory, bílým pečivem. Stejně jako českého kapra můžete připravovat i amura, který je mu velmi podobný masem i chutí.

KAPR NA PAPRICE A SMETANĚ 1.

Trouba 200 stupňů. 2. Středně velká cibule nakrájena, na pekáč s rozpuštěným máslem 5 minut v troubě. 3. Porce kapra na stejný pekáč na cibuli (po těch pěti minutách). Kapra osolit, opaprikovat, posypat petrželkou. Péct 15 minut. 4. Zalít 1/4 l smetany smícháme s lžíci polohrubé mouky. Zapéct dalších asi 5-10 minut, 5. K tomu vařené brambory.
P.S. Zkoušela jsem to z různými mořskými rybami, ale není to tak dobré, jako z kapra.

KAPR PEČENÝ PO CIKÁNSKU

6 porcí kapra po 150 g – sůl – mletý pepř – hladká mouka – olej na pečení – 100 g cibule – 3 zelené papriky – 120 g žampionů nebo hříbků – 2 stroužky česneku – 3 lžíce rajčatového kečupu a asi 100 ml červeného vína. 

Připravené porce kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v pekáčku na rozehřátém oleji upečeme v troubě do růžova. Mezitím si v kastrolu na troše oleje zpěníme nakrájenou cibuli, k ní přidáme na nudličky nakrájené papriky, krátce podusíme, pak teprve přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, utřený česnek, přilijeme kečup a červené víno, je-li třeba přisolíme, a společně vše znovu podusíme. Upečeného kapra urovnáme na zahřátou mísu, přelijeme podušenou směsí a ozdobíme petrželkou a citronem. Podáváme teplé jako samostatný pokrm nebo studené jako večeři, k teplému pokrmu podáváme vařené brambory ke studenému chléb nebo slané rohlíky. Pro čtyři osoby, doba přípravy asi 40 minut, 1 porce přibližně 2420 kJ.

KAPR PEČENÝ SE SÝREM

60 dkg kapra, 4 dkg slaniny, 4 dkg másla, 10 dkg tvrdého sýra, paprika, zelená petrželka
Na pánev poklademe postupně plátky slaniny, osolené porce kapra, plátky másla a pečeme v troubě asi 15 minut. Posypeme strouhaným sýrem, necháme zapéct. Posypeme paprikou a sekanou petrželkou.

KAPR PO ZÁBLAŤSKU

6 porcí kapra, olej, 5 lžic sójové omáčky, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, 100 g šunky, 100 g žampionů, 50 g bambusových výhonků nebo 1 oloupaná kedlubna, sůl, cukr, citron, petrželka
Očištěné a oprané porce kapra s kůží nařízneme několika jemnými řezy. Obalíme ve škrobu a dáme na 30 minut marinovat do sójové omáčky. Okapané porce na oleji opečeme, olej zčásti slijeme, podlijeme vývarem, sójovou omáčkou a vínem, přidáme plátky česneku, nudličky šunky, plátky bambusu a žampionů. Přidáme špetku zázvoru, glutasolu a soli. Pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme přelité výpečkem s žampiony a zeleninou, zdobené plátkem citronu a petrželkou.

KAPR SMAŽENÝ PO ČÍNSKU

6 porcí kapra – 2 vejce – hladká mouka – škrob – sůl – 1 dl sójové omáčky – olej na smažení – 1 pórek – cukr – citrónová šťáva – 6 pfeferonek – šálek vývaru z masoxu – sklenka dezertního vína – vegeta
Z poloviny sójové omáčky, vajec, studené vody, hladké mouky a škrobu si připravíme hustší těstíčko, ve kterém porce osoleného, staženého a vykostěného kapra máčíme a v horkém oleji usmažíme. Necháme okapat. Na malém množství oleje osmahneme pórek nakrájený na plátky, přidáme cukr, citrónovou šťávu, vegetu, víno, sekané pfeferony a zbytek sójové omáčky. Prohřejeme a dochutíme. Připravenou směsí přeléváme usmažené porce kapra. Zdobíme petrželkou a plátkem citronu.

KARI KAPR

1 kg vykostěného masa z kapra, 150 g hrášku, 150 g cibule, 1 kapie, olej, lžička kari koření, 2 lžíce škrobu, sůl, 2 vejce, 2 dl dezertního vína, glutasol, citrónová šťáva, šálek vývaru z masoxu
Kapří maso nakrájíme na plátky a promícháme s vejci, škrobem a solí. Na mírném ohni osmahneme a necháme na sítě okapat. Do rozehřátého oleje vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, zelený hrášek a proužky kapie. Mírně podlijeme, podusíme, přidáme kari, dochutíme glutasolem, citrónovou šťávou, vínem a dosolíme. Mírně zahustíme máčeným škrobem, krátce podusíme a vmícháme plátky kapra. Podáváme ozdobené petrželkou a dílkem citronu.

PLÁTKY KAPRA LIU

1 kg očištěného kapra (vykostěného, staženého), 2 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce škrobu, olej, 2 větší pórky, 1 dl dezertního vína, citrónová šťáva, glutasol, kopr, sůl.
Kapří maso nakrájíme na jemné plátky, promícháme s vejci, solí a polovinou škrobu. Pórek nakrájíme na kolečka. Z vína, cukru, glutasolu a citrónové šťávy si připravíme zálivku. Plátky kapra obaleného v těstíčku v oleji prudce opečeme a necháme na sítu okapat. Na oleji osmahneme plátky česneku, přidáme pórek, trochu kopru a směs krátce podusíme. Zahustíme připravenou zálivkou, vmícháme opečené plátky kapra, dosolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Podobným způsobem můžeme upravit amura, sumce, tolstobika, candáta nebo jinou sladkovodní rybu.

PSTRUH PO ŠPAŇELSKU

2 menší pstruzi; 1/2 citrónu; 2 lžíce oleje; 100 g strouhanky; 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno; 4 lžíce sherry; čerstvě nasekaná petrželka; sůl; pepř
Pstruhy potřeme citrónem, posolíme a popepříme. Na pánvi rozpálíme olej, pánev odstraníme z ohně a přidáme strouhanku, česnek a petrželku a dobře zamícháme. Polovinu vzniklé směsi dáme na dno pekáče, na ní položíme pstruhy a navrch posypeme zbytkem směsi. Pokapeme zbylou šťávou z citrónu a pečeme v rozpálené troubě. Po pěti minutách přilijeme sherry. Pečeme dalších 10 minut, občas podléváme šťávou.

PSTRUH PO ŽEBRÁCKU

Na máslem vymaštěnou ohnivzdornou misku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli (1 ks), na ni položíme osolené pstruhy (4 ks, asi 1 kg), posypeme rozsekanými žampióny nebo hříbky (150 g), zalijeme bílým vínem a necháme v troubě péct. Přidáme malou sběračku vývaru, zasypeme strouhanou sušenou střídou z chleba a necháme zapéct.

PSTRUH S CIBULOVOU SMĚSÍ

4 menší pstruhy, 60 g uvařených mandlí, oloupaných a nakrájených na plátky 1 střední cibule nakrájená na kolečka, 120 g hladké mouky, 2 lžíce pokrmového tuku, 2 střenky česneku, nakrájené na čtvrtky, pepř, sůl, mletá sladká paprika 2 pomeranče oloupané a rozdělené na dílky.
Na větší pánvi rozpálíme tuk, přidáme cibuli a mandle. Za občasného míchání opékáme tak dlouho, dokud cibule nezesklovatí. Opatrně přeložíme do malé misky a udržujeme při teplotě. Pstruhy obalíme ve směsi mouky a koření a opékáme na pánvi, v které jsme opékali cibuli. Opékáme, dokud nejsou hotové. Při pečení rybu jednou obrátíme. Hotové pstruhy polijeme cibulovou směsí, ozdobíme kouskami pomeranče a podáváme. Mělo by to stačit na 4 porce.

RYBÁŘSKÁ BAŠTA

– recept pana Rybáře Drobně nakrájenou cibuly (1-2 dle chuti a množství vnitřností) osmažíme na oleji do červena, přidáme na kousky nakrájené vnitřnosti, sůl, pepř, majoránku, kmín, připádně další koření dle chuti. Vše smažíme až se začně oddělovat tuk. Množství je možno nastavit vejcem v průběhu smažení. Podáváme na topince k vínu, pivu.

SMAŽENÝ LÍN SE SÝREM

800 g línů – 2 bílky – 40 g parmezánu – 160 g oleje – hladká mouka – strouhanka – sůl
Osolené porce ryby obalíme v mouce, smočíme v rozšlehaných bílcích se strouhaným sýrem a obalíme ve strouhance. Ihned je pomalu smažíme. Pro čtyři osoby, doba přípravy asi 15 minut, 1 porce přibližně 2160 kJ.

TAJEMSTVÍ PETRA VOKA

4 vepřové řízky, sůl, pepř, kari koření, máslo, 1/4 kg nakládaných či čerstvých oloupaných žampionů, 2 špetky kmínu, 1 šlehačka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička worcesteru, 1 lžíce kečupu.
Řízky naklepeme, posypeme na každé straně špetičkou soli, špetičkou pepře a na špičku nože kari kořením. Opečeme na 1,5 lžíci másla z obou stran, zhruba 4-6 minut na jedné. Poté maso vyjmeme a dáme do tepla. Do vypeku přidáme lžíci másla a žampiony, které okmínujeme 2 špetkami kmínu (čerstvé ještě přisolíme 3 špetkami soli) a prudčeji orestujeme (asi 4 minuty, míchat, hlídat). Zalijeme šlehačkou, do které jsme vmíchali vidličkou dohladka (aby nebyly škrulce) 1 lžíci hladké mouky, a necháme povařit za stálého míchání nejvýše 5 minut. Dochutíme worcesterem a kečupem, přelijeme maso na talíři.

ZAPEKÁNÝ CANDÁT A LÁ NINJA

Filé z candáta, bez kůže, naporcujeme, okořeníme (solí, pepřem, kmínem, trochou česneku). Na dno vymaštěné zapékací mísy dáme cibuli a pórek, na ně uložíme kousky candáta, nahoru pak klademe plátkový sýr a vše zalijeme sladkou smetanou. Pečeme přikryté v troubě cca 40 minut. Podáváme s hranolky, americkými brambory.

 

 

POLÉVKY

PIKANTNÍ KAPŘÍ POLÉVKA

350 g vykostěného rybího masa – hlava – odřezky – 1 cibule – 20 g másla – 30 g rajčatového protlaku – 3 menší sladkokyselé okurky – 30 g kaparů – citrónová šťáva – kopr – pepř – sůl.
Z hlavy a odřezků připravíme vývar. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle dorůžova, zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a povaříme. Do vařícího základu přidáme na kostky nakrájené maso, nadrobno pokrájené okurky, rozsekané kapary, pepř a sůl a zvolna vaříme na mírném ohni 10 minut. Před podáváním ochutíme citrónovou šťávou a sekaným koprem (případně petrželkou). Pro čtyři osoby, doba přípravy asi 20 minut, 1 porce přibližně 890 kJ.

RYCHVALDSKÝ BUJÓN

1 kg rybích hlav a odřezků – 150 g kořenové zeleniny – 1 větší cibule – stroužek česneku – 10 zrnek koriandru – 2 až 4 žloutky – sůl.
Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a bez tuku prudce osmahneme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme hlavy a odřezky, cibuli, česnek a vaříme 20 minut. Přes pláténko vývar scedíme, osolíme a ještě do horkého vývaru rozšleháme syrové žloutky. Polévku již nevaříme a hned podáváme. Pro čtyři osoby, doba přípravy cca 30 minut, 1 porce přibližně 460 kJ.

SVÁTEČNÍ RYBÍ POLÉVKA RYCHVALDSKÝCH HOSPODYNĚK

Čisté kapří hlavy a ocasy uvaříme. Samostatně vaříme vnitřnosti; kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Uvařené maso obereme od kostí, vnitřnosti nakrájíme (ponecháme trochu mlíčí, jikry, použijeme je do vývaru). Rovněž nakrájíme část uvařené zeleniny. Vývar z masa a vnitřností slijeme dohromady, přidáme jemně nastrouhaný cukrářský perník (bez čokolády) pro zabarvení polévky, dále 2-3 sladké smetany nebo šlehačky (dle množství vývaru), mírně zaprášíme hladkou moukou. Do polévky vložíme nakrájené maso a zeleninu. Pro výraznou chuť polévky přidáme hrst sušených švestek, půl hrsti hrozinek, stejné množství nakrájených mandlí a vlašský ořechů, osolíme. Za stálého míchání přivedeme do varu. Podáváme teplou, bez nebo s vánočkou.

 

 

SALÁTY A POCHOUTKY

 JIŘIKOVA POMAZÁNKA

Uzenou rybu (nejlépe tolstolobika) obereme z kostí, přidáme tvarůžky (2/3 ryby, 1/3 tvarůžek), cibuli a vše pomeleme. Okořeníme solí, pepřem, paprikou, chilli (dle chuti a zvyklostí). Zamícháme, zakapeme olejem. Podáváme s bílým pečivem nebo čerstvým chlebem.

KAPR SE SMETANOU A JABLKY

600 g kapra – citron – sůl – 100 ml smetany ke šlehání – 2 jablka – pažitka.
Porce kapra uvaříme společně s plátky z půlky citronu. Necháme je vychladnout. Smetanu ušleháme, přidáme nastrouhaná jablka a nakrájenou pažitku, osolíme, promícháme a nalijeme na rybu. Pro čtyři osoby, doba přípravy asi 15 minut, 1 porce přibližně 810 kJ

POMAZÁNKA A LÁ HUMR

recept pana Rybáře Ve vodě s octem (2/3 vody a 1/3 octa), novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem uvaříme kousek amura (množství dle potřeby). Měkkou rybu obereme. Syrovou mrkev (v množství přibližně 1/3 váhy masa) najemno postrouháme a smícháme s rybou. Do vzniklé hmoty přidáme tatarskou omáčku a majonézu v poměru 1:1. Promícháme a natíráme na chlebíčky nebo jednohubky.

RYBÍ POCHOUTKA

300 g rybího masa – 150 ml smetany ke šlehání – 60 g křenu.
Zbytky pečené, dušené nebo vařené ryby vykostíme, zbavíme kůže a umeleme. Osolíme, promícháme se smetanou a strouhaným křenem a ihned podáváme. Pro čtyři osoby, doba přípravy asi 10 minut, 1 porce přibližně 780 kJ

RYBÍ SALÁT

Kapra naporcujeme na podkovy. Uvaříme vodu s octem (4 l vody, 0.2 l octa, 5 bobkových listů, 10 ks nového koření, 2 lžíce soli). Vodu přivedeme do varu, vypneme a necháme s kořením luhovat. Pak zpět na plotnu, přidáme rybu, vaříme 15 minut za mírného varu. V dalším hrnci uvaříme kořenovou zeleninu, do které přidáme trochu soli a octa. Po 15 minutách rybu vytáhneme, obereme. Chladnou kořenovou zeleninu nastrouháme, nakrájíme okurky, přidáme hrášek (obojí sterilizované). V ručním mixéru připravíme dressing z obyčejného bílého jogurtu, trochy láku z okurek a hrášku. Tím zalijeme obrané kousky ryby a nakrájenou zeleninu. Podle chuti dokořeníme solí, pepřem. Podáváme s bílým pečivem.

STAROČESKÝ KAPŘÍ SALÁT

300 g vařeného kapra – 2 cibule – 100 g sterilizovaného hrášku – 100 g majonézy – 50 g tvrdého sýra – 1 kapie.
Vařené maso zbavené kostí rozebereme na kousky, přidáme polovinu nadrobno nakrájené cibule, hrášek a majonézu a dobře promícháme. Upravíme na míse a posypeme směsí strouhaného sýra a cibule. Nakonec salát ozdobíme červenou kapií. Pro čtyři osoby, doba přípravy asi 10 minut, 1 porce přibližně 760 kJ.

 

Máte svůj oblíbený recept na přípravu ryb?

Pošlete nám jej na e-mail machova@rybarstvirychvald.cz  a my recept přidáme na naše stránky.


© 1994-2017 RYBÁŘSTVÍ Rychvald s.r.o.
informace: info@rybarstvirychvald.cz
Orlovská 1279, 735 32 Rychvald
phone (+420) 596 572 237, 596546816 | fax (+420) 596546817


KAPR 89,- Kč/kg

AMUR vyprodáno

TOLSTOLOBIK vyprodáno


</p></div>
		</div>                                                
                                
                                </div>
							</td>
		  
          					<td width=

ICQ Rybarstvi 115850482

PRODEJ ŽIVÝCH RYB

PRODEJNÍ DOBA RYB:
Po-Pá 7:00 - 14:00

POVOLENKY ON-LINE

CENÍK RYB
Kapr
89,- Kč/kg
   
Amur
vyprodáno
   
Tolstolobik
vyprodáno
   
   

Ryby vám vykucháme, stáhneme a naporcujeme.



MenziMuck Komatsu WB-97S

Nabízíme volné kapacity stavebních strojů.



ZAREGISTRUJTE SE !
BUDETE AUTOMATICKY INFORMOVÁNI O ZMĚNÁCH NA TĚCHTO STRÁNKÁCH

 


Naši partneři

GEOFIN, a.s. ubytování v Těrlicku

Sponzorujeme:

Podpořili jsme nadaci Umělá ledvina pro děti částkou 100 000,-.


Již více než 17 let Vám přejeme "Dobrou chuť!"
Děkujeme všem svým zákaznikům a partnerům za přízeň.

Úvodní stránka |

Kontakt

|

© 1994-2017 RYBÁŘSTVÍ Rychvald s.r.o.

|

(+420) 59654224

|